ŠPAGETI IN OSTALE TESTENINE

Za dve osebi naredimo testo iz enega večjega jajca, za štiri osebe pa pripravimo testo iz treh jajc.

Sestavine - dve osebi:
 * 1 večje jajce
 * 70g durum moke
 * 70g večnamenske bele moke
 * 0,5 žličke soli
 * 3 žlice vode
 * 1 žlica oljčnega olja

Sestavine - 4 osebe:
 * 3 jajca
 * 175g durum moke
 * 175g večnamenske bele moke
 * 0,5 žličke soli
 * 4 žlice vode
 * 1 žlica oljčnega olja

Jajca in sol zžvrkljamo ter na koncu dodamo olje in vodo.

V posodo stresemo moko in na mešalnik namestimo ravno metlico ter ga vklopimo.
Dodamo žvrkljana jajca in mešamo 20 sekund. V tem času masa postane ravno prav gosta.
Zamenjamo metlico z mešalko za testo in mešamo 2 minuti. Pred koncem že vemo, ali testo stoji skupaj, ali razpada.
Če na dnu ostaja moka, dodamo žlico vode.
Če testo ne ostaja skupaj, dodamo malce moke.


Po mešanju z mešalnikom minuto do dve minuti ročno gnetemo in po potrebi dodajamo moko ali vodo. Testo je ravno pravšnje, če se ne lepi na roke, hkrati pa je gnetljivo. Zavijemo ga v plastično folijo in ga damo v hladilnik za vsaj eno uro.

Po uri počitka testo ponovno damo na sobno temperaturo in počakamo še 15 minut.



Razdelimo na 2 ali 4 dele in ga s strojčkom za testenine najprej zvaljamo, stanjšamo in razrežemo na ustrezno širino. Testenine odlagamo na pomokan pult in po možnosti takoj po rezanju stresemo v vodo. Špageti in široki rezanci so kuhani v pol minute, raviole pa kuhamo dve minuti.

Komentarji

Priljubljene objave