PALAČINKE

Za dve zmerno lačni osebi potrebujemo:
4 dl mleka
2 dl radenske
2 jajci
24 dag moke
ščep sol

V posodo dodamo mleko, radensko, sol in jajci, kateri predhodno ubijemo in pri tem po možnosti zavržemo lupini. Sestavine zžvrkljamo, lahko tudi s primernim kuhinjskim robotkom. Če robotka nimamo, uporabljamo strojček za stepanje smetane, če pa imamo le metlico, bo potrebno s krožnimi gibi lastnoročno žvrkljati po posodi. Pri tem je dopustno razburjati se in pritoževati, da bo enkrat res treba kupiti kakšno pripravo za avtomatično ali polavtomatično mešanje.
Med žvrkljanjem pričnemo dodajati moko. Lahko si pomagamo z veliko žlico, da moke ne stresemo prehitro. Ko porabimo vso moko, še nekaj časa mešamo, nato pa za nekaj minut pustimo maso počivati, razen če je lakota prehuda.
Ponev segrejemo na močnem ognju in tik pred pečenjem, ko je ponev že pošteno ogreta, dodamo kapljico olja. S plastično lopatko, s katero bomo obračali palačinke potegnemo čez olje, da ga razporedimo po ponvi. Z zajemalko zajamemo maso za palačinke, malce nagnemo ponev in vsebino zajemalke z občutkom odlijemo na višji konec ponve. Nato ponev nežno zvračamo tako, da se masa razporedi po čim večji površini ponve. Masa naj po možnosti ostane na ponvi in ne teče po mizi, štedilniku in tleh. Koliko mase zajamemo v zajemalko je povsem odvisno od velikosti zajemalke, površine ponve, želene debeline palačink oziroma želenega števila palačink na obrok.
Ko je masa porazdeljena po ponvi, ponev postavimo nad kuhalno površino. Ko se zgornja plast palačinke nekoliko strdi, je to znak, da je potrebno palačinko obrniti. Strategij za to je več. Palačinko lahko s ponvijo vržemo v zrak (in pri tem ponve ne izpustimo!), nato pa jo ulovimo nazaj v ponev. Tovrstno obračanje zahteva nekoliko vaje in občutka. Prvi poizkusi pa bodo verjetno zahtevali tudi pomivanje tal in beljenje stropa. Druga, bolj varna strategija je nekoliko bolj amaterska, vendar neverjetno bolj čista. Z lopatko odlepimo (postrgamo) palačinko s ponve, palačinko naložimo na lopatko in  jo z obratom zapestja spretno obrnemo na drugo stran ter spustimo nazaj na ponev. Palačinka naj se na drugi stran peče le toliko časa, da se brez težav odlepi od ponve, po želji jo lako pustimo trpeti na vročini še četrt minute, več pa raje ne, da ne bo pretrda.
Dober tek!

Komentarji

Priljubljene objave